AI video araçlarında bizi hangi yenilikler bekliyor?
Mazideki bir anıyı veya olmasını istediğiniz bir hayali canlandırmak için genelde gözlerinizi kapatır veya etrafınıza zihninizdekileri mimikler yardımıyla anlatırsınız. Ama yapay zekâ alanındaki baş döndürücü gelişmeler sayesinde artık "Hayatım film olur!" diyenlerin bile hayalleri gerçekleşebilir.
Bugün eğer günde ortalama bir saatinizi YouTube, Tiktok, Instagram veya Facebook'ta herhangi bir konuda video izleyerek geçiriyorsanız, farkında olsanız da olmasanız da yapay zekâyla üretilmiş video içeriklerine denk geldiğinize şüphe yok. Bu bakımdan geçtiğimiz yıl, yapay zekâ alanında yaşanan teknolojik gelişmeler, 2025'te video üretiminde yeniliklere koşar adımla ilerleneceğinin de bir göstergesiydi.
Son yıllarda dünya çapında üne kavuşan yapay zekâ (AI) uygulamalarından ChatGPT'yi geliştiren Open AI firması, Aralık 2024'te yeni yapay zekâ video aracı Sora'yı Amerika'da herkes için ücreti mukabilinde erişilebilir hâle getirdi. Sora'nın, ilk izlenimlere göre, mevcut alandaki iki büyük oyuncu olan Google'ın Veo 2'si ve Runway'in Gen-3 Alpha'sına kafa tutacağı aşikâr. Üstelik Meta, Adobe gibi sektörün diğer büyükleri henüz sahaya çıkmadı bile! Kimilerimiz için bu ürün isimleri oldukça fütüristik gözükse de yapay zekâ video üretim araçları bununla da sınırlı değil. İnternet arama motorunuza "Video AI" yazdığınızda birçok alternatif hâli hazırda sizleri karşılıyor olacak!
AI video araçları nasıl çalışır?
Açıkçası, şimdiye kadar bir metni videoya çevirmek oldukça meşakkatliydi. Yani yapay zekâ videosunun kafanızdakiyle eşleşmesini sağlamak pek de öyle kolay değil. Bu kapının kilidini hangi anahtarın açtığını bulmamız için insan-bilgisayar etkileşimindeki bazı önemli gelişmelere göz atmalıyız. Örneğin 31 Ağustos 2017'de Google, yayımladığı (Türkçeye "Transformer Mimarisi" olarak çevrilebilecek) bir makaleyle yapay zekâ ve doğal dil işleme (NLP) alanında elde ettiği ciddi bulguları yayımladı. “Transformer Mimarisi”, özellikle karmaşık sıralı verileri anlama, oluşturma ve işleme yeteneğini bir sinir ağı gibi tanımlıyordu. OpenAI ve Runway firmalarının geliştirdiği güçlü dil modellerinde bu sistemi feyz aldığı söylenebilir. Günümüzde AI video araçlarının temel işlevlerini şu şekilde listeleyebiliriz:
- Birden fazla videoyu tek bir video hâline getirmek,
- Durağan fotoğrafları bir çizgi film veya illüstrasyon gibi canlandırmak,
- Nesneleri sabit tutarak tek bir komuttan farklı kamera açıları oluşturmak,
- Farklı dillerden otomatik çeviri yapmak,
- Geleneksel AI sorunları olmadan stabil, tutarlı videolar oluşturmak,
- Kolaylıkla alt yazı veya dublaj sesi eklemek.
AI video araçları gelişmiş algoritmalar kullanarak video oluşturma sürecini basitleştirir. Makine öğrenimine dayalı akıllı teknolojiyi ve bu bileşenleri kullanarak sistemin içindeki stok videoların entegre edilmesiyle profesyonel klipler oluşturur. Üstelik tüm bu özellikleri yarı profesyonel düzeyde ücretsiz sunan uygulamalar da bulunmaktadır. Ancak stok videoların çeşitliliğinin daha da geliştirilmesi gerektiğini düşünenler arasındayım.
Hangi alanlarda AI video kullanılabilir?
Sora ve Gen-3 Alpha'nın mevcut versiyonlarıyla 20 saniyeye kadar, Veo 2 ile ise 2 dakikaya varan uzunlukta yüksek çözünürlükte video üretmek mümkün. Pek yakında bu süreler saatlerle ifade edilebilir. Bu açıdan güncel olarak dijital pazarlama ve sosyal medya alanlarında AI video oldukça yaygın. Profesyonel bir geliştirici, kameraman veya dijital içerik üreticisinin amacı, yüksek erişim ve etkileşim alarak izleyici kitlesini potansiyel bir takipçiye veya müşteriye dönüştürmektir. Ayrıca güçlü yapay zekâ ve makine öğrenimi algoritmaları kullanarak metinden videolar oluşturmak izleyicilerle bağlantı ve iletişim kurmayı oldukça kolaylaştırır.
AI video araçları sayesinde blog yazıları veya makaleler resmen birer film senaryosuna dönüşmekte. Bu sayede eğitim videolarının yanı sıra ürün tanıtımı veya kullanım kılavuzları oluşturulabilir. Sinema alanında ise bir yönetmenin veya yapımcının aklındaki bir sahneyi akıllı telefonunda veya bilgisayar başında simüle etmesi artık mümkün. Senaryo yazımında da yapay zekâ yıllardır yaygın olarak kullanılıyor. Bundan dolayı 2023'te Amerikan Senaristler Birliği’yle (WGA) oyuncuları temsil eden Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği (SAG) ve Amerikan Televizyon, Radyo Sanatçıları (AFTRA) 1960’lardan beri ilk kez ortak bir greve gitti.
AI video araçlarının sunduğu kolaylıklar
Önceden saatler süren içerik üretim süreci artık dakikalar içinde tamamlanabiliyor. Kolay ara yüzlere sahip, kullanıcı dostu uygulamalar ve sunulan pratik kısa yollar, biraz tecrübe edindikten sonra tek kişilik dev kadro olarak bir projeyi koordine edebilmenizi sağlıyor. AI video konusuna dönecek olursak, arka planın kurgu esnasında yeniden düzenlenebilmesi için filmlerin veya videoların bazı sahneleri yeşil veya mavi arka plan ile çekiliyor. Yenilikçi video araçları bu konuya da el atarak tüm bu süreci saniyeler içinde çözebiliyor! Ayrıca eski fotoğraflardan video oluşturmak ve böylelikle kaybettiğimiz sevdiklerimizin bize bakarak gülümsemesini yaratarak anmak mümkün.
AI videonun kırmızı bayrakları
Dijital dünyanın avantajları olduğu kadar dezavantajlarının olduğu aşikâr. Örneğin, makine öğrenmesi aracılığıyla mevcut bir multimedya içerikte yer alan bir kişinin bir başka kişinin yüzünün veya sesinin kolayca değiştirilebildiği “deepfake” yöntemi kişilik hakları açısından bir tehdit oluşturabilir. Ayrıca ilk bakışta masum gözüken fotoğrafları hareketlendirme, siyah beyaz fotoğrafları renklendirme vb. yenilikçi özelliklerin bazı kötü niyetli kişiler tarafından farklı amaçlarla kullanılma ihtimali de hesaba katılmalı. Bu açıdan sosyal medya hesaplarımızın gizlilik ayarları veya paylaşılan kişisel içerikler gözden geçirilmeli.
Sonuç olarak, yapay zekâ her geçen gün yaşantımızda daha da fazla yer kaplıyor. "Yapay zekâ hangi meslekleri elimizden alacak?" gibi kaygılı soruları ise prompt engineering (komut mühendisliği) gibi yapay zekâyla koordineli çalışan yeni iş kolları yanıtlıyor. Bu konuda kişisel düşüncem; yapay zekânın etkin varlığının, okuduğunu anlayanları iyi bir tüketici hâline getirirken gerçek üreticilerin, düşündüğünü makineye iyi aktararak bir eser yaratanlar arasından çıkacağı yönünde.
Sesler ve Ezgiler
“Sesler ve Ezgiler” adlı podcast serimizde hayatımıza eşlik eden melodiler üzerine sohbet ediyor; müziğin yapısına, türlerine, tarihine, kültürel dinamiklerine değiniyoruz. Müzikologlar, sosyologlar, müzisyenler ile her bölümü şenlendiriyor; müziğin farklı veçhelerine birlikte bakıyoruz. Melodilerin akışında notaların derinliğine iniyoruz.
Darbeler, İhanetler ve İsyanlar
Osmanlı Devleti'nden Türkiye Cumhuriyetine miras kalan darbeci zihniyete odaklanarak tarihi seyir içerisinde meydana gelen darbeleri, ihanetleri ve isyanları Doç. Dr. Hasan Taner Kerimoğlu rehberliğinde değerlendiriyoruz.