Bizimle Bitsin
Türkçeye “Bizimle Başladı, Bizimle Bitti” şeklinde çevrilen “It Ends With Us” filmi birçok tartışmayı beraberinde getirdi. Aile içi şiddeti romantize ettiği iddialarıyla gündeme gelen filme eleştiriler ekseninden yakından bakalım.
Blake Lively ve Justin Baldoni’nin başrollerini paylaştığı “It Ends With Us”, Colleen Hoover’ın ebeveynlerinin ilişkisine dayanan çok satan romanından uyarlanan bir romantik drama filmi. Türkçeye “Bizimle Başladı, Bizimle Bitti” şeklinde çevrilen film, temelde kadına yönelik şiddet, şiddete eğilimli erkekler ve kötü seçimler etrafında şekillense de filmin şiddeti normalleştirdiği ve hatta romantize ettiği yönünde ciddi eleştiriler de mevcut.
Filmde Blake Lively, travmatik bir çocukluk geçirmiş ve Boston’da hayalindeki çiçekçi dükkanını açan Lily Blossom Bloom karakterini canlandırıyor. Lively, aynı zamanda da filmin yapımcısı. Filmde, Lily’nin yakışıklı ve zengin bir beyin cerrahı olan Ryle ile tanışıp ona âşık olması, Ryle ve hayatında önemli bir yere sahip olan çocukluk aşkı Atlas’la yaşadığı bir dizi olay örgüsünün ardından kendini bulma süreci anlatılıyor.
Justin Baldoni ise yakışıklı beyin cerrahı Ryle rolünde, aynı zamanda da filmin yönetmeni. Baldoni’nin canlandırdığı Ryle karakteri, romantik kurguların klişesi olarak karşımıza çıkıyor: Çekici, kaslı, zengin ve çapkın. Ancak Ryle, daha en başından şiddete meyilli ve kaçıngan bağlanma stiline sahip olduğunu gösteriyor. Lily’e âşık olup, bir ilişkiyi denemek istemesi ve hiç de zorlanmadan hızla ciddi bir ilişki ve evlilik yoluna girmesi, gerçek hayatta pek karşılaşılmayan bir senaryo olarak eleştirilebilir. Çünkü gerçekte, kaçıngan bağlanma stiline sahip bir kişinin, sadece âşık olarak değişmesi pek de olası değil. Bu filmde de diğer birçok romantik kurguda olduğu gibi gerçekçi olmayan bir anlatım söz konusu.
Filmin ilerleyen bölümlerinde Ryle’ın gerçek karakteri, fiziksel ve psikolojik taciz ile manipülasyonlar yoluyla yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Ancak, film boyunca bu karakterin romantize edildiği görülüyor. Çünkü Ryle, kendisi de travmatik bir çocukluk geçirmiş ve bu travmalarla başa çıkamamış biri olarak gösteriliyor. Şiddete başvurduğu her seferinde aslında bunu istemediği ve derin bir pişmanlık yaşadığı vurgulanıyor, bu da karakterin olumsuz yönlerinin yumuşatıldığı eleştirilerine maruz kaldı. Bu bakış açısı bir yanıyla gerçekçi olabilir, çünkü araştırmalar, şiddet mağduru ya da ihmal edilmiş çocukların ilerleyen yaşlarda şiddete meyilli olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu iddia ediyor.[1] Ancak bu durum, romantize edilmeden daha bilinçli bir şekilde ele alınmalıydı.
Yoğun ve yorucu
Film, çoğunlukla romantik, dokunaklı ve zaman zaman eğlenceli bir hikâye sunsa da görsel ve anlatım açıdan biraz yoğun ve yorucu. Roman uyarlamalarında sıkça karşılaşılan bu durum, orijinal eserin tüm detaylarını, diyaloglarını ve akışını birebir yansıtmanın zorluğundan kaynaklanıyor. Ancak bu filmde, kurgunun yeterinde iyi olmadığı hemen fark ediliyor. Lily’nin ergenlik dönemine sıkça yapılan geri dönüşler, geçişlerin beklenmedik anlarda gerçekleşmesi nedeniyle hikâyeyi takip etmeyi zorlaştırıyor. Ayrıca film boyunca şehir manzaraları, ağaçlar, ağır çekim sahneler, kopuk diyaloglar filmle duygusal bir bağ kurmayı da zorlaştırıyor. Yine de, aşk ve şiddet gibi yoğun ve etkileyici temalarla ara sıra bazı sahnelerde etkilenmemek elde değil.
Tartışmaların odağında
Romanın hayranları, karakterlerin kitaptakilerden daha yaşlı olması nedeniyle filme oldukça tepkili.[2] Ayrıca filmin şiddeti yücelttiği yönündeki eleştiriler de halen devam ediyor. Hoover’ın 23 yaşındaki oğlu Levi’ye yönelik cinsel taciz suçlamaları, bu tartışmaları daha da alevlendirdi.[3] Hatta bazıları filmi boykot etmeye bile karar verdi. Tüm bu eleştirilere rağmen film vizyona girdikten sonra büyük bir gişe başarısı yakaladı. Ancak filmin tanıtım çalışmalarıyla ilgili çeşitli tartışmalar da hız kesmeden devam ediyor. Özellikle, filmin yapımcısı Blake Lively ile filmin yönetmeni Justin Baldoni arasındaki anlaşmazlıklar, filmin gala etkinliklerinde su yüzüne çıktı. Baldoni, galada hiçbir oyuncuyla yan yana gelmedi ve röportaj vermekten kaçındı. Lively de dâhil tüm oyuncuların Justin Baldoni’yi sosyal medyada takipten çıkması da dikkat çekti.
Lively’nin, filme çok fazla müdahalede bulunduğu ve eşini, Ryan Reynolds’u da filmin kreatif süreçlerine dahil ettiği iddia ediliyor. Bu iddialar, Lively’nin bir sahnenin Reynolds tarafından yazıldığını söylemesiyle daha da güçlendi.[4] Ayrıca, Lively’nin filmin prömiyerinde Reynolds ve Hugh Jackman’la poz vermesi, Deadpool ve Wolverine gişesine katkı sağlama çabası olarak eleştirildi. Baldoni ise, Lively’i doğum sonrası vücudu konusunda rahatsız hissettirdiği ve sette zor bir çalışma ortamı yarattığı yönünde eleştirildi.[5]
Hollywood’un en çok konuşulan iddialardan biri ise, filmin iki farklı kurgusunun olduğu yönünde. Yayımlanan versiyonunun Lively’nin mi yoksa Baldoni’nin mi olduğu hâlâ tartışma konusu.[6]
Aile içi şiddeti hafife mı alıyor?
Lively’nin filmin TikTok sayfasında paylaştığı; “Arkadaşlarınızı alın, çiçeklilerinizi giyin ve gidip filmi izleyin[7].” mesajı, aile içi şiddeti hafife aldığı ve duyarsız olduğu yönünde eleştirildi. Lively’nin saç bakım markasının filmin prömiyerine denk gelmesi de ayrıca eleştirilere neden oldu. Lively, daha sonra yakın partner şiddeti mağdurları ile ilgili paylaşımlar yapsa da ve ropörtajlarında aile içi şiddet konusunu vurgulasa da,[8] bu, kitabın hayranları tarafından yeterli bulunmadı.[9] Buna karşın Baldoni, filmin aile içi şiddet konusunda farkındalık yaratmasını ve benzer durumdaki insanlara ilham olabilmesini umduğunu söyledi: “Belki gerçek hayatta bir Lily Bloom, bu salonda oturur, ve onun için yapılan seçimden farklı bir şey seçer..[10]” Ayrıca erkeklerin de bu filme giderek kendi sorumluluklarını almalarını istediğini söyledi: “Atlas ve Ryle, ikisinin de geçmişte travmaları var. Biri bunu diğerinden çok farklı ele alıyor ve umudum, Ryle’da kendilerinden bir şeyler görürlerse, geri çekilip “Biliyor musun, hayatımı mahvetmek istemiyorum. En sevdiğim insanı incitmek istemiyorum” deme şansına sahip olmaları.[11]”
Ayrıca Baldoni’nin şirketi Wayfarer, istismar hakkında kaynaklar ve bilgiler sağlamak için No More Foundation ile ortaklık kurdu.[12]
Tüm eleştiriler ve tartışmalar bir yana, film, çok önemli bir konuyu gündeme getiriyor. Filmin ana teması, Lily’nin aile içi şiddet döngüsünü kırma mücadelesine odaklanıyor. Aile içi şiddete maruz kalan bireyler, şiddeti tanımakta ve tanımlamakta zorlanabilir ve ne yazık ki, yetişkinliklerinde genellikle şiddet eğilimli partnerleri seçebilir. Bu döngüyü kırıp bu tür ilişkilerden çıkmak da çoğu zaman kolay olmayabilir.
Ancak tüm bu zorluklara ve çarpık pazarlama stratejilerine rağmen umuyorum ki bu film, bu zorlu mücadeleyi veren cesur kadınlara ilham kaynağı olur.
Dipnotlar:
[1] https://www.science.org/doi/10.1126/science.2704995
[2] https://people.com/everything-to-know-about-it-ends-with-us-controversy-in-advance-of-the-new-movie-8691802#:~:text=Once%20Lively%20and%20Baldoni%20were,mistake%20she%20realized%20post%2Dpublication.
[3] https://screenshot-media.com/culture/entertainment/colleen-hoover-controversial-it-ends-with-us/
[4] https://www.eonline.com/videos/2361563715830/blake-lively-admits-ryan-reynolds-wrote-this-iconic-it-ends-with-us-scene-exclusive
[5] https://pagesix.com/2024/08/12/entertainment/blake-lively-and-justin-baldoni-seen-arguing-on-set-of-it-ends-with-us/
[6] https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/blake-lively-justin-baldoni-it-ends-with-us-drama-what-we-know-1235969708/
[7] https://www.tiktok.com/@itendswithusmovie/video/7400133808219032878?lang=en
[8] https://www.tiktok.com/@deadline/video/7400204927202577707?_r=1&_t=8ojLZoKVPA6
[9] https://www.yahoo.com/entertainment/ends-us-marketing-underplays-domestic-010030865.html#:~:text=The%20Wrap-,'It%20Ends%20With%20Us'%20Marketing%20Underplays%20Domestic%20Violence%2C%20Triggers,Have%20Never%20Been%20More%20Disgusted'&text=%E2%80%9CIt%20Ends%20With%20Us%E2%80%9D%20may,best%2Dselling%20domestic%20violence%20drama.
[10] https://www.tiktok.com/@entertainmenttonight/video/7401264070743035166?lang=en
[11] https://www.cbsnews.com/news/justin-baldoni-it-ends-with-us-movie-domestic-violence/
[12] https://variety.com/2024/film/news/it-ends-with-us-justin-baldoni-nonprofit-wayfarer-studios-no-more-1236107116/
Sesler ve Ezgiler
“Sesler ve Ezgiler” adlı podcast serimizde hayatımıza eşlik eden melodiler üzerine sohbet ediyor; müziğin yapısına, türlerine, tarihine, kültürel dinamiklerine değiniyoruz. Müzikologlar, sosyologlar, müzisyenler ile her bölümü şenlendiriyor; müziğin farklı veçhelerine birlikte bakıyoruz. Melodilerin akışında notaların derinliğine iniyoruz.
Darbeler, İhanetler ve İsyanlar
Osmanlı Devleti'nden Türkiye Cumhuriyetine miras kalan darbeci zihniyete odaklanarak tarihi seyir içerisinde meydana gelen darbeleri, ihanetleri ve isyanları Doç. Dr. Hasan Taner Kerimoğlu rehberliğinde değerlendiriyoruz.